Tåspiss

Det å starte med tåspiss er en stor milepæl i en ung dansers liv og ett privilegium. Det krever enorm styrke i ben og føtter og det er finnes en reell mulighet for skade hvis man starter før man er fysisk klar for det og ikke har oppnådd ett visst nivå innen teknikk. Vi vurderer hvert elev nøye utifra en rekke kriterier for å være sikre at de ar klare. Når jentene er det, er det en ære å fortelle at de er klare til å ta neste skritt i sin dansetrening og starte med tåspiss. Vi mener det er viktig å beholde jentenes mestringsfølelse og trivsel på dansen, samt å drive forsvarlig og god dansetrening og derfor er disse kriteriene viktige.

Her er de viktigste kriteriene for å få lov å danse tåspiss hos oss:

  1. Du må ha danset klassisk ballett i minst tre år; dette fordi å danse på tåspiss krever detaljert forståelse for den klassiske teknikken og meget god styrke og fleksibilitet i føtter og ankler. De tre siste årene bør du også ha danset minst to klasser per uke.
  2. Du må ha fylt 10 år: Det kan være svært skadelig å starte for tidlig med tåspiss. Jenter som starter med tåspiss før de er klare for det risikerer ben og ledd skader og kan øke stresset på bekkenet.
  3. Du har god og riktig kroppsholdning; Riktig kroppsholdning er svært viktig; det betyr at overkroppen skal være over hoftene, halebenet droppes og korsryggen forlenges, samt at magemusklene må være fullt engasjert hele tiden, hele klassen!
  4. Du bruker turn-out musklene dine; Dette betyr at du kan gjøre helt teknisk riktige relevé, echappe relevé og relevé devant, samt holde den i minst ti sekunder. Hvis hælene sklir bakover i feks andre posisjon på tå så brukes ikke musklene riktig.
  5. Du har god ben styrke; Knærne bør holde helt rett i relevés, tendus og piques. Du bør være i stand til å balansere på begge føttene og på en fot i lengre perioder av gangen.
  6. Du kan bruke foten riktig og holde ankelen rett; og vise styrke i ankel leddet. Du skal kunne gjøre relevé med vekten mellom andre og tredje tå uten å “riste” eller “falle utover”. Hælene må komme naturlig høyt opp fra gulvet. Du skal kunne gjennomføre en tendu en croix med riktig bruk av foten; gjennom halv tå, med turn-out, til god strekt fot og ankel, uten å krølle tærne.
  7. Du må ha god styrke i senter muskulaturen; Det er superviktig at du har forstått hvordan du skal aktivere magemuskler og at du har god basis styrke i senter muskulaturen. Derfor- to minutter i strak planke er ett minimum.
  8. Du må ha fleksibilitet; Det er viktig for din generelle suksess som ballett danser å være fleksibel. Alle som ønsker å starte med tåspiss må ha godt ledd utslag og bør være nede i spagaten eller ganske så nære.
  9. Du må ha god danse etikette; Du må være flink til å møte til klasser, være klar til tiden, være konsentrert, ha på riktig tøy og oppsatt hår. I forbindelse med forestillinger forventer vi at du kommer forberedt til de treninger det forventes at du kommer på.
  10. Du må danse klassisk 3 timer i uken i tillegg til tåspissklassen. 

Referanser:

Weiss, D. S. Rist, R. A. Grossman, G. 2009. ‘When Can I Start Pointe Work? Guidelines for Initiating Pointe Training’

Long-Robbins E. 2013 ‘When Is My Child Ready For Pointe Shoes’

Steinberg et al. 2010 ‘Injury Patterns in Young, Non-professinal Dancers’